Založ si blog

A máme tu „Metlu na konšpiračné weby“

Skoro mi pri raňajkách zabehlo, keď som si na istom slovenskom portáli prečítal článok s názvom :

„Metla na konšpiračné weby?“

O čo ide? Slovenská firma vyvinula prvý facebookový chatbot, ktorý má na sociálnej sieti pomôcť odhaliť falošné správy. Upozorní vás, na dezinformačný zdroj, nálepkovanie, chýbajúceho autora a podobne. Okrem chatovacieho algoritmu dokáže Checkbot, pod vedením človeka aktívne vstupovať do diskusií. Poslaním chatbota bude vysvetľovať a nepriamo aj motivovať ľudí, aby si s ním začali konverzáciu, Pán Kriššák z Nadácie otvorenej spoločnosti informuje: „Zameriame sa najmä na diskusie pod článkami z dezinformačných webov, kde sa šíria nezmysly a nenávisť,“

Ak sa osvedčí na Slovensku, prenesú ho aj do zahraničia

„Prvou voľbou je Česko, keďže databáza konšpirátorov pokrýva aj české dezinformačné weby,“hovorí Jančárik z agentúry, ktorá s touto myšliekou prišla.

Tak som sa preklikol, aj k peknému promo VIDEU , z ktorého pre veľký úspech vyberám :

Nálepkovanie : Nálepkovanie oponentov, je jedným z nástrojov, ktoré dezinformačné média často používajú, aby vzbudili pocit nebezpečenstva

Útok : Útočí článok na nejakú skupinu ľudí? Pozor toto sme tu už raz mali!  upozorňuje komentátor a zobrazí sa grafika Hitlera.

 

Tak a teraz pár poznámok. Alternatívne weby vznikli a majú veľkú čítanosť hlavne kvôli tomu, že niektoré média mainstreamu neboli schopné objektívne poskytovať informácie a často ich neuverejňovali, alebo uverejňovali len časť pravdy. Označovať všetky alternatívne média, ako „konšpiračné“ je práve to „nálepkovanie“, proti ktorému títo „jediní majitelia pravdy“ bojujú. Oni, ktorí vám hneď, bez váhania dajú nálepku fašista, xenofób, rasista len preto, že máte iný názor na migráciu alebo LGBI YFGCX agendu. Na základe čoho, bude dotyčná osoba sediaca za počítačom, riadiaca chatbot  a vstupujúca do vašej konverzácie, vedieť čo je pravda a čo nie ? Na základe čoho, bude presadzovať „svoju“ pravdu? Veľa alternatívnych médií robí kvalitnú žurnalistiku aj s uvádzaním zdrojov, ale držiteľom jedinej pravdy asi vadí, že to nie je AP alebo Reuters. Takže ich radšej hneď všetky označme, ako konšpiračné. To chcú bojovať aj proti objektivite? Osobne si myslím, že aj stránka konšpirátori.sk, za ktorou stoja tí istí ľudia, napojení na mainstreamove denníky, vytvorili portál konspiratori aj kvôli tomu, že im alternatívne média kvôli stúpajúcej návštevnosti začali odoberať inzerentov. Firmy presunuli veľkú časť svojich reklám a inzercie na tieto weby, čím, mainstreamovým portálom začali klesať zisky. Slogan na stránke konspiratori.sk : Ochráňte svoju značku, pred spojením so sporným obsahom … Pomôžeme vám zabrániť tomu, aby sa vaša reklama zobrazovala na weboch, ktoré môžu poškodiť vašu reputáciu. Takže žiadna cnosť, ale business.

Áno, je veľa portálov, kde sa uvádzajú nepresné, alebo zavádzajúce informácie. Je veľa portálov a komentov, ktoré ako uvádzajú aj tvorcovia chatbota, sú typu : SAVO lieči rakovinu. Ale, sme my ovce?. Nevieme si vytvoriť vlastný názor ? Nevieme sa po prečítaní informácii z viacerých zdrojov zorientovať? Potrebujeme niekoho, kto vstúpi do našej konverzácie a povie nám čo si máme myslieť? A ak bude niekto zdieľať extrémistický obsah? Veď na to predsa máme zákony a orgány činné v trestnom konaní.

Nemôžem sa zbaviť pocitu, že je to ako za totality. Keď po krčmách sedeli nasadení agenti a počúvali protištátne reči chlapov pri pive , ktoré potom poctivo nahlasovali. No, máme rok 2019 a teraz sa asi začne používať chatbot . Nie je to náhodou, práve ten ich „Útok“ na skupinu ľudí s iným názorom, ktorý sme tu už raz mali? A že nejde len o SAVO, ale hlavne o kontrolu politických názorov si myslím aj kvôli zoznamu zainteresovaných, ktorí na tomto projekte pracovali :

aktivista a učiteľ Juraj Smatana, vývoj konzultovali a pripomienkovali novinár Filip Struhárik z Denníka N a odborník na dezinformačnú a extrémistickú scénu Daniel Milo z GLOBSEC Policy Institute. Financovaný bol z grantov Veľvyslanectva USA v SR, Nadácie ESET a Telekomu. Podporuje ho aj Nadácia otvorenej spoločnosti a veľvyslanectvá Kanady a Holandského kráľovstva.

Mimochodom GLOBSEC je platený z našich daní.

Zdajú sa vám uvedené mená a spoločnosti známe? Názor si urobte sami, ale pozor aby vás oň nepripravil, niekto na druhej strane.

 

Ešte by som rád týmto ľudom pripomenul Článok 26 Ústavy SR :

(1) Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené.

 

(2) Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu. Vydávanie tlače nepodlieha povoľovaciemu konaniu. Podnikanie v odbore rozhlasu a televízie sa môže viazať na povolenie štátu. Podmienky ustanoví zákon.

 

(3) Cenzúra sa zakazuje.

 

(4) Slobodu prejavu a právo vyhľadávať a šíriť informácie možno obmedziť zákonom, ak ide o opatrenia v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu práv a slobôd iných, bezpečnosť štátu, verejného poriadku, ochranu verejného zdravia a mravnosti.

 

(5) Orgány verejnej moci majú povinnosť primeraným spôsobom poskytovať informácie o svojej činnosti v štátnom jazyku. Podmienky a spôsob vykonania ustanoví zákon.

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 177719x
Priemerná čítanosť článkov: 4039x

Autor blogu