Založ si blog

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo sa stane? Jednoducho tento človek vyviazne, môže dostať jeden až päť rokov, defacto môže dostať peňažný trest a podmienku. Toto chcete? Vy chcete zo Slovenska urobiť eldorádo?“

Akoby som dostal facku. Aj pri trestoch 10-15 rokov za korupciu sme mali za päť rokov 150 prípadov. Zníženie trestov vraj neprichádza do úvahy, lebo korupcia sa nám bude rozrastať. Takže v žiadnom prípade neznižujme tresty. Ako pomohli drakonické tresty napríklad za prechovávanie marihuany, kde môžete za jednu palicu dostať aj 10 rokov? Ak by teraz všetci na Slovensku (ktorí majú pri sebe „oregáno“), ho vysypali na zem, takú zeleň by bolo vidno aj z vesmírnej stanice ISS. Takže sú drakonické tresty riešením korupcie?

Nemyslím si. Pozrime sa na tresty v spomínanom Fínsku, priamo na stránke ministerstva spravodlivosti – Pri základných trestných činoch úplatkárstva sa tresty pohybujú od peňažného trestu až po maximálne dva roky väzenia. Ak je úplatok obzvlášť cenný, možno trestný čin považovať za trestný čin. V takom prípade hrozí trest odňatia slobody na najmenej štyri mesiace a najviac na štyri roky –

Bum, vidíte tam nejakú španielku čižmu, elektrošoky, škripec, či 10-15 rokov väzenia? Nie.

Takže, čím to asi bude, že pri tak nízkych trestoch nie je vo Fínsku takmer žiadna korupcia? Toto by mala byť základná otázka v boji proti nej. Je to mentalitou, ekonomickým zázemím, systémovým nastavením protikorupčných opatrení? Alebo sme len ako spoločnosť ešte nedospeli.

Ak je to tak, v žiadnom prípade nepomôžu 10-15 ročné tresty, ako doteraz.

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

Keď pseudointelekt požiera zdravý rozum alebo, kto do teba kameňom, ty doňho SCHUTZOM

15.05.2020

Žijeme v úžasnej dobe. V dobe, keď sa nikoho nebojíme a nezastraší nás ani nejaká hybridná vojna. V dobe, keď proti ruským dezinformáciám bojujeme ešte väčšími dezinformáciami a na stránkach mienkotvorného denníka, ktorý bojuje proti fejkňús si môžeme dovoliť uverejňovať podobné fejkňús. Bravó pán Peter Schutz. Máte pravdu, nebojujme proti ruskej [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 177867x
Priemerná čítanosť článkov: 4042x

Autor blogu