Založ si blog

O interview s pani Lajčákovou

Dlho som váhal, či tento článok pustiť, alebo nie. Mal som ho napísaný už dlhší čas, tak prečo práce dnes? Vzhľadom na to, že tu prebieha debata o vojenských základniach na našom území a navyše, máme 20. výročie protiprávneho bombardovania Srbska a Čiernej Hory vojskami NATO, mám pocit, že to spolu, tak nejako súvisí.

Poďme na to :

Náhodou som narazil na článok, kde manželka Slovenského ministra zahraničia Miroslava Lajčáka, poskytla rozhovor o tom, aké to bolo počas ich pobytu v New Yorku. Lajčák bol v tom čase Prezident Valného zhromaždenia OSN. Redaktorka sa pani Lajčákovej spýtala, či si myslí, že svetový mier je v záujme tých, ktorí riadia svet. Manželka slovenského ministra zahraničia na to odpovedala:

Miro mal v tíme poradcu Jeffreyho Sachsa, špičkového ekonóma, myslím, že bol na zozname 100 najvplyvnejších ľudí na svete. Mal strhujúcu prednášku, kde hovoril, že 2200 ľudí na svete vlastní majetok, ktorého časť by stačila na vyriešenie hladu v Afrike. Môj manžel sa stretol s vysoko postavenými a bohatými ľuďmi, ktorí ho seriózne žiadali, nech im vysvetlí, prečo podľa neho nie je vojna dobrá. Vojna predsa točí ekonomiku, prináša nové pracovné miesta … A to je pre mňa neuveriteľné.

No, vo svetle dnešných udalostí a cirkusu okolo zmluvy s USA, to asi vysvetlili oni Lajčakovi. Ale chcel som o inom. Pani Lajčáková potvrdila to, čo väčšina z nás už dávno tuší a možno vie. A to, že existujú veľmi vplyvné skupiny, ktoré presadzujú vojenskú agresiu za účelom zisku. Dokážu ovplyvňovať rozhodnutia vlád a štátov, skrz prisluhovačov, ktorí buď z naivity, kvôli výhodám alebo dokonca z presvedčenia, ochotne realizujú ich zámer. Riadia sa myšlienkou, že vojna je motorom ekonomiky. Ak je to pravda, tak zabudnite na keci o ľudských právach, demokracii a podobných cnostných argumentoch, o ktorých nás presviedčajú média pred intervenciou v Iraku, Líbyi, Afganistane, Sýrii či Srbsku. A tak sa zamýšľam nad tým, ako veľmi musí byť človek psychicky narušený, aby niečo také schvaľoval a plánoval. Akú mentálnu poruchu PACIENT asi musí mať, keď to berie, ako hru pri pití pohárika niekde na terase svojho domu v New Yorku , alebo ak nemám byť naivný tak aj v Moskve, Caracase, Ankare, pri fajčení hašiša v Kábule a neviem kde inde. Keď vraždenie sa podľa neho, rovná zisku v $. Vo vojne nezomierajú len vojaci, ale aj civilisti. Vražda je vražda, či bola spáchaná Glockom 9mm alebo F16, MiGom, dronom….Vražda je vražda. Keci o humanitárnom bombardovaní sa mi v týchto súvislostiach zdajú, ako seno pre koňa. Že nie, tak ešte raz : „Vojna predsa točí ekonomiku, prináša nové pracovné miesta“

Tu je pár čísel : podľa štatistického amerického portálu, zomrie ročne pri konfliktoch vo svete priemerne 75 000 ľudí. Je to smutné číslo, bez akejkoľvek irónie.

Tak tu je ďalšie číslo, podľa tohto istého portálu a UNICEF : na následky nedostatku pitnej vody umrie ročne priemerne 780 000 ľudí. Že miešam jablká s hruškami? Ja nie, začal s tým Jeffrey Sachs na svojej prednáške. Ale ku pánu Sachsovi niekedy inokedy.

A tak sa dostávame do začarovaného kruhu. Severná Kórea zbrojí, lebo keby Kim nemal jadrové zbrane skončil by ako Kaddáfi. Rusi zbroja, lebo na NATO, NATO zbrojí lebo Rusko. Čína zbrojí lebo NATO, Rusko, Japonsko. Južná Kórea zbrojí, lebo Sever. India zbrojí lebo Pakistan.Gréci zbroja, lebo Turci. Izrael zbrojí, lebo celý arabský svet. Saudi zbroja, lebo na to majú. A PACIENT sa smeje a smeje.

 

Graf : Nárast celosvetových výdavkov na zbrojenie do roku 2016. V posledných rokoch nárast pokračuje. Napríklad USA navýšili vojenské výdavky zo 660 mld. na 717 mld. v tomto roku

Zdroj : sipri

 

Graf : štáty s najväčšími výdavkami na zbrojenie

 

 

Zdroj : forbes, statista

 

Musíme mať aj my obranyschopný štát? Súhlasím musíme. Len sa tak pýtam , kde sa podela naša obranyschopnosť za posledných 20-30 rokov, keď teraz dokážeme s našou armádou ustrážiť maximálne hraničný prechod v Ubli?  Neodzbrojili nás tí istí, ktorí sa nás teraz snažia vyzbrojiť? A keď náhodou nemáte peniaze, tak my vám radi požičiame. A na to aby sme obhájili tie miliardové výdavky, ktoré idú s tvojich daní drahý občan, si vytvoríme nepriateľa. A skrz nami platené média budeme strašiť ľudí. Že, to nie je pravda! Veď Rusko nás chce napadnúť!  Skúste sa trochu zamyslieť. Európska únia je najväčším obchodným partnerom Ruska. Až 54,5% celkového exportu smeruje do krajín EÚ. Ak by ste vy podnikali a mali v Bratislave najväčšieho partnera, ktorý odoberá tovar a robí vám 54,5 % zisku, išli by ste mu z Popradu do Bratislavy nakopať zadok? Už by od vás nekúpil ani šrubku. Ďalší príklad: Pamätáte sa ako v roku 2009 krachovalo Grécko ? Ako sa borilo s obrovským dlhom? Hrozil krach a takmer všetky štáty EÚ sa v roku 2012-2015 skladali na Euroval, aby grécky dôchodcovia mali čo jesť. Tak si pozrite nasledujúci graf, kam išli aj vaše peniaze zo záchrany Grécka, po tom, ako sa im v roku 2014 trochu „polepšilo“. V súčasnosti sú výdavky Grécka na zbrojenie 5 miliárd USD ročne:

 

Graf : Vojenské výdavky Grécka

 

Zdroj : tradingeconomics.com, sipri

A musíme zbrojiť čoraz viac, aby sme sa cítili bezpečne. Blbosť. Spýtajte sa samých seba či sa cítite bezpečnejšie ako pred 10 rokmi. Bezpečnosť sa dosahuje diplomaciou a dialógom.  Nie som naivný a súhlasím, že štát má mať funkčnú armádu. Súhlasím aj s tým, že rovnováha medzi mocnosťami musí byť. Musíme všetci zbrojiť? Ok, musíme. Ale vzhľadom na „vojnu ako hnací motor ekonomiky“ sa pýtam, kde a kedy sa to skončí ?

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 177519x
Priemerná čítanosť článkov: 4035x

Autor blogu