Založ si blog

Krátka správa z Bruselu 17. 04. 2019 – inteligentné monitorovacie systémy v automobiloch

Európsky parlament schválil povinnú inštaláciu bezpečnostných a sledovacích systémov v automobiloch

Príslušné nariadenie prijala v utorok veľká väčšina poslancov EP v Štrasburgu. Inteligentné asistenčné systémy pre sledovanie, núdzové brzdenie alebo riadenie rýchlosti sú preto povinné do mája 2022 pre nové a o dva roky neskôr pre existujúce modely.

Opatrenia slúžia na monitorovanie vodičov. Okrem toho sa majú nainštalovať napríklad kamery a senzory na cúvanie a záznamník údajov pre nehody – podobne ako čierne skrinky v lietadlách.

Agentúra dpa : „V utorok schválený legislatívny projekt plánuje predpísať výrobcom od mája 2022 povinnosť inštalovať imobilizéry alkoholu a senzory pre detekciu únavy.“

Systémy na znižovanie mŕtveho uhla na nákladných automobiloch a autobusoch, budú v budúcnosti povinné. Hoci táto technológia existuje už roky a od roku 2012 sa o nej diskutovalo, distribúcia systémov bola doteraz nízka. Spolková vláda v Nemecku spustila program financovania na vybavenie kamiónov pomocnými asistentmi.“ Na úrovni EÚ sa však táto technológia stane povinnou v novembri 2025 pre nové a o tri roky neskôr pre existujúce modely autobusov a kamiónov podľa nového nariadenia.

Podľa Európskej komisie sa nové pravidlá zameriavajú na podporu prijímania nových technológii s následným prepojením na autonómne vozidlá.

Toto nariadenie musí teraz prijať Európska Rada.

  • Autá, dodávky, nákladné vozidlá a autobusy musia byť vybavené pokročilými bezpečnostnými prvkami
  • Cyklisti a chodci budú lepšie chránení
  • V roku 2018 zomrelo pri nehodách na cestách EÚ 25 100 ľudí

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 177520x
Priemerná čítanosť článkov: 4035x

Autor blogu