Založ si blog

Krátka správa z Bruselu 4. 4. 2019 – Občianske preukazy s odtlačkami prstov

Bezpečné občianske preukazy a dokumenty o pobyte: Komisia víta hlasovanie Parlamentu

Európsky parlament dnes hlasoval o novom nariadení, ktoré posilní bezpečnosť preukazov totožnosti a dokladov o pobyte v celej Európskej únii. Slabé bezpečnostné prvky preukazov totožnosti v niektorých členských štátoch, ktoré stále vydávajú papierové identifikačné preukazy, predstavujú vážne bezpečnostné riziko, pretože môžu byť ľahko falšované a mohli by ich teroristi a iní zločinci používať na vstup do EÚ. Nariadením sa zavedú spoločné bezpečnostné normy, vďaka ktorým budú bezpečné a spoľahlivé.

Bezpečnostné prvky identifikačných kariet budú zosúladené s funkciami cestovných pasov, pretože oba typy cestovných dokladov budú od teraz obsahovať vysoko bezpečný bezkontaktný čip s fotografiou a odtlačkami prstov držiteľa. Členské štáty začnú vydávať nové preukazy totožnosti za dva roky. Identifikačné preukazy, ktoré sú v súčasnosti v obehu a ktoré nie sú v súlade s novými normami, budú musieť byť vymenené do piatich alebo desiatich rokov v závislosti od úrovne ich bezpečnosti. Bude existovať výnimka pre preukazy totožnosti, ktorých držitelia majú viac ako 70 rokov.

Nové pravidlá nezaväzujú členské štáty k vydávaniu preukazov totožnosti: budú naďalej rozhodovať o tom, či ich dobrovoľne alebo povinne vydajú, alebo nebudú vôbec vydávať občianske preukazy. Členské štáty si môžu zachovať svoje vnútroštátne prvky dizajnu a služby elektronickej verejnej správy. Všetky nové preukazy však budú musieť spĺňať nové bezpečnostné normy.

 

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 177809x
Priemerná čítanosť článkov: 4041x

Autor blogu