Založ si blog

Krátka správa z Bruselu 28. 3. 2019 – FRONTEX

Hraničná a pobrežná stráž EÚ: do roku 2027 sa navýši počet príslušníkov pohraničnej a pobrežnej stráže na 10 000

 

Vyjednávači Európskeho parlamentu a Rady sa vo štvrtok dohodli na nových opatreniach na posilnenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže na zabezpečenie hraníc EÚ.

Cieľom predbežne dohodnutých zmien Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) je napraviť súčasné nedostatky a lepšie reagovať na súčasné potreby v oblasti bezpečnosti a migrácie.

Do roku 2027 má byť zriadený nový stály zbor s 10 000 zamestnancami

 

Graf : Počet imigrantov, ktorí nelegálne prekročili hranice EÚ

 

Zdroj : FRONTEX

 

Frontex bude vykonávať úlohy kontroly hraníc a návratu migrantov do krajiny púvodu, ako aj bojovať proti cezhraničnej trestnej činnosti.

Agentúra by mohla podporovať postupy návratu v členských štátoch, napríklad prostredníctvom identifikácie neoprávnene sa zdržiavajúcich štátnych príslušníkov z krajín mimo EÚ a pomoci vnútroštátnym orgánom pri získavaní cestovných dokladov. Nové pravidlá by tiež posilnili spoluprácu s Azylovou agentúrou EÚ.

Vyjednávači EP a Rady sa zhodli na tom, že je potrebné posilniť spoluprácu s nečlenskými krajinami EÚ.

Spravodajkyňa Roberta Metsola povedala: „ Bude to znamenať navýšenie počtu príslušníkov hraničnej a pobrežnej stráže na 10 000; efektívnejšie vracanie migrantov; viac nástrojov na boj proti kriminalite a bude slúžiť na zmiernenie obáv týkajúcich sa bezpečnosti a kriminality a pomoci v našej stratégii v oblasti migrácie. Európski občania sa na nás obracali, aby sme to dosiahli čo najrýchlejšie. Nám sa to podarilo v rekordnom čase. Toto je pre Európu víťazstvo.

Ďalšie kroky

Dohodnuté znenie teraz musí formálne schváliť Výbor pre občianske slobody, Parlament ako celok a Rada pred nadobudnutím účinnosti.

 

 

Poznámka : Agentúra FRONTEX bola zriadená v roku 2004 s cieľom zlepšiť integrované riadenie vonkajších hraníc.  Počas migračnej krízy slúžila skôr, ako prepravná spoločnosť pre migrantov do krajín EÚ. Ostáva len dúfať, že úradníci v Bruseli naozaj pochopili, že občania EÚ sa obávajú o svoju bezpečnosť a FRONTEX bude naozaj plniť tie úlohy, ktoré tu boli deklarované.

 

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 177807x
Priemerná čítanosť článkov: 4041x

Autor blogu