Založ si blog

Účet 40 miliárd za návštevu v Bielom dome ?

V decembri 2018 nariadil český premiér Andrej Babiš úradu vlády, aby sa zbavil všetkých mobilných telefónov čínskeho výrobcu Huawei Technologies. Podnetom mala byť správa, ktorú predložil Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť – NÚKIB, po medializácii kauzy, kde USA a Európske štáty začali „hysterčiť“ ohľadom kybernetickej bezpečnosti.

 

                                                                                                                          Zdroj : Pravda.sk

 

Ako premiér Babiš, tak aj prezident Zeman kritizovali postup NÚKIB, kde úrad neposkytol žiadnu analýzu. Citujem premiéra Babiša : “Myslím si, že NÚKIB túto záležitosť vôbec nezvládol. Myslel som si, že keď príde s takýmto návrhom, predloží aj právnu analýzu. Žiadna analýza nebola. Veľmi som kritizoval NÚKIB za to, že nám ani nepredložil to B. Pretože keď niečo navrhujem, môžu tam byť dôsledky aj ekonomického charakteru. V tomto smere sme nedostali nič,”  koniec citátu. Buď je to zo strany NÚKIB amaterizmus, alebo účelovosť.

V podstate veci ide o obchodnú vojnu, kde čínsky Huawei začína mať navrch oproti iným výrobcom, pri vývoji telekomunikačných prostriedkov, sieťových prvkov, ale hlavne 5G technológii. A vyzerá to tak, že podľa najvyšších predstaviteľov, môže zneužívať technológie na odpočúvanie a sledovanie, len čínsky Huawei. Apple, Samsung ani ostatní výrobcovia pravdepodobne nie sú dostatočne technologicky vyspelí na to aby to dokázali. Alebo im to nevadí, tak ako v kauze odpočúvania nemeckej kancelárky Angely, americkou NSA. Premiér Babiš sa okrem kauzy Huawei postavil na stranu USA aj v prípade úmrtia českých vojakov v Afganistane, kde jasne zamietol akékoľvek pochybnosti účasti českých vojsk na tejto misii. Zároveň potvrdil, že česká armáda stojí verne po boku Američanov. No nie je pre USA úžasné mať v Európe takého lojálneho partnera? Andrej je dobrý chlapec. Pozveme ho do Bieleho domu, bude to pre neho, aj pre celú Českú republiku česť. Zemana sme nepozvali lebo ten má radšej boršč.

Problém ale je, že firma Huawei je pripravená brániť svoje práva súdnou žalobou proti nezákonnému zásahu o náhradu škody. Mimochodom, Huawei už podalo žalobu na USA. V Českej republike sa spoločnosť sťažuje na poškodenie dobrého mena a obchodu. A bude žiadať kompenzáciu vo výške 40 miliárd českých korún! Ako bolo avizované, udeje sa tak pokiaľ  NÚKIB nestiahne alebo nezmení svoje varovanie. A to sa nestalo. NÚKIB vo svojej odpovedi na list firmy Huawei Technologies zaslal 14.Februára vyjadrenie, že na svojom stanovisku naďalej trvá. Takže je dosť pravdepodobné že politická lojálnosť pána Babiša bude stáť českých daňových poplatníkov 40 miliárd CZK čo je 1,56 miliardy EUR. Ešte šťastie, že si Slovenský premiér v tejto veci zachoval chladnú hlavu.

 

 

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 176688x
Priemerná čítanosť článkov: 4016x

Autor blogu