Založ si blog

Instex – nástroj EÚ a Iránu ako obísť sankcie USA

Po tom, čo Trumpová administratíva vypovedala v roku 2018 jadrovú dohodu s Iránom (JCPOA – podpísanú v roku 2015 Čínou, Ruskom, Francúzskom, Nemeckom a Spojeným kráľovstvom, ako aj Iránom a USA.), uvalili Spojené štáty na Irán novú sériu sankcií. Tie sú výsledkom hlasovania za zákon o boji proti americkým protivníkom prostredníctvom zákona o sankciách (CAATSA), z roku 2017. Zákon, ktorý zoskupuje sankcie voči Iránu, Rusku a Severnej Kórei, odhlasoval kongres za väčšinovej podpory demokratov a republikánov.

Vďaka týmto sankciám, sa miera inflácie v Iráne, od roku 2018, zvýšila na viac ako 50%. Predaj ropy tvorí hlavný zdroj príjmu do štátneho rozpočtu. A ten od zavedenia sankcií neustále klesá. K najväčším európskym odberateľom iránskej ropy patrili francúzsky Total, talianské Eni a Saras, CEPSA a Repsol Španielsko a grécka Helénska ropa. USA sa však zaviazali potrestať akúkoľvek spoločnosť, ktorá vzdoruje iránskym sankciám a bude s Iránom naďalej obchodovať. Preto sa európske spoločnosti vyjadrili, že nebudú riskovať prípadný konflikt, alebo obmedzenia zo strany USA. Podobný scenár, ako vo Venezuele.

zdroj : vlastné

 

Ale pekne po poriadku. Čím teda Irán ohrozuje USA?

 

Obohatený urán

 Globálny dozor nad jadrovou energiou, ktorý monitoruje dodržiavanie jadrovej dohody, Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IAEA), potvrdila 1. júla, že Irán porušil limit obohateného uránu.

Irán oznámil, že obnovil obohatený urán nad koncentráciu 3,67%, konkrétne až o 5%, aby mohol poskytnúť palivo pre elektráreň v Bushehre.

Nízky obohatený urán, ktorý má typicky 3-5% koncentráciu U-235, sa môže použiť na výrobu paliva pre komerčné jadrové elektrárne.

Vysoko obohatený urán má koncentráciu 20% alebo viac a používa sa vo výskumných reaktoroch. Určený urán na výrobu zbraní je obohatený o 90% alebo viac (momentálne ho obohatili o 5%)

Medzinárodní experti na jadrovú energiu tvrdia, že Irán nemá aktívny program pre jadrové zbrane. Odborníci z Asociácie kontroly zbrojenia uvádzajú, že porušenie limitu zásob 300 kg obohateného uránu nepredstavuje riziko šírenia jadrových zbraní. Irán bude potrebovať približne 1050 kg obohateného uránu, aby mohol vyrobiť dostatok materiálu pre výrobu bomby.

Takže, čím ohrozuje Irán s HDP na úrovni Rakúska, Spojené štáty?

Proti vypovedaniu jadrovej dohody s Iránom a proti sankciám, ostro vystupuje Európska únia, ktorá tiež zjavne „nechápe“ hrozbu Iránu a hľadá spôsoby, ako udržať dohody a obchodné transakcie s touto krajinou. Dôvod je prozaický, peniaze. Vzájomný obchod USA-IRÁN sa ráta v miliónoch, zatiaľ čo vzájomný obchod EÚ-IRÁN sa ráta v miliardách. Ten začal po podpise jadrovej dohody v roku 2015 rapídne rásť :

zdroj : vlastné

EÚ vyviezla do Iránu v roku 2017 tovar v hodnote 10,8 miliardy eur. Vývoz EÚ do Iránu predstavuje najmä stroje a dopravné zariadenia (5,5 miliardy EUR, 50,9%), chemikálie (1,9 miliardy EUR, 18,1%) a priemyselný tovar (0,9 EUR). 8,9%).

EÚ doviezla z Iránu v roku 2017 viac ako 10,1 mld. EUR tovaru. Väčšina dovozu z EÚ z Iránu súvisí s energetikou (minerálne palivá predstavujú 8,9 mld. EUR a 88,7% dovozu EÚ z Iránu), po ktorom nasleduje priemyselný tovar (0,6 mld. EUR). 6,4%) a potraviny (0,3 mld. EUR, 3,3%).

Dovoz do EÚ z Iránu sa v roku 2017 zvýšil o 83,9% a vývoz EÚ o 31,5%.

Dovoz aj vývoz začal po zavedení sankcií USA voči Iránu v roku 2018, samozrejme klesať

zdroj : vlastné

Tu prichádza INSTEX

Koncom Júna bolo ohlásené spustenie nového systému podporovaného EÚ s cieľom pomôcť európskym firmám obísť sankcie USA voči Iránu. Systém bol spustený Nemeckom, Francúzskom a Veľkou Britániou. Momentálne systém INSTEX využíva 10 z 28 krajín EÚ a bude dostupný aj pre hospodárske subjekty z tretích krajín.

Irán už v marci zriadil zodpovedajúci finančný mechanizmus. ( dva mesiace po tom, čo Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo [známe ako E3] oznámili plán na vytvorenie INSTEX-u). Iránsky recipročný subjekt, oficiálne známy ako Špeciálny obchodný a finančný inštitút, bol oficiálne zaregistrovaný v apríli ako súkromná spoločnosť so sídlom v Teheráne. Systém sa zatiaľ zameriava na neschválené základné tovary, ako sú humanitárne, lekárske a poľnohospodárske výrobky a má zabrániť nepriaznivým humanitárnym dopadom na iránsky ľud po zavedení sankcií.

INSTEX bude fungovať „zjednodušene na báze vzájomného započítavania“, takže ide o minimalizáciu toku fyzických peňazí cez hranice, dnu a von z Iránu a je založený na rovnakých debetoch a kreditoch na oboch stranách.   Hovorí sa, že tento mechanizmus odstraňuje potrebu medzinárodných platobných systémov, ako je SWIFT. SWIFT sa pod rastúcim tlakom zo strany Washingtonu rozhodol minulý rok v novembri, odstrániť zo svojej siete iránske banky.

Účasť na systéme INSTEX bola ponúknutá okrem iných aj Rusku. To či sa INSTEX bude využívať na transakcie pri predaji ropy je zatiaľ otázne.

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?

doprava

V Bratislave husto prší, doprava takmer skolabovala

16.04.2024 09:46, aktualizované: 09:59

Na D1 v smere od Senca cez Zlaté Piesky a Prístavný most do Petržalky hlásili vodiči zdržanie 40 minút.

Lukašenko

Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

16.04.2024 09:12

Kacarynu Novikavovú zatkli v júni 2023, keď mala na sebe iba nočnú košeľu.

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 177259x
Priemerná čítanosť článkov: 4029x

Autor blogu