Založ si blog

KDH pod hHlinou

KDH som vnímal ako „neutrálnu“ stranu. Keď už človek naozaj nevedel koho voliť, tak to hodil im. Vyzerá to tak, že sa to v poslednom období zmenilo. Toto je jednoduchá ukážka komunikácie profesionálneho politika tesne pred voľbami. (Pre dĺžku citátov vyberiem len ich časť, celé citáty je možné dohľadať na nete).

 

Hlina k Harabinovi : „Nevinného katolíckeho kňaza ste súdili a odsúdili ste ho na základe výpovede slabomyseľnej ženy. Na základe tejto výpovede ste toho chudáka ťažko chorého poslal do väzenia…“

Štefan Harabin v inej relácii na TA3 zverejnil kópiu rozsudku.

Harabin : „… senát Štefana Harabina oslobodzuje Bystríka Janíka … Alojz Hlina je klamár ktorý sa musí ísť spovedať.

Odpoveď predsedu KDH po zverejnení rozsudku na seba nenechala dlho čakať:

Hlina : „Jeho senát pátra Bystrika Janíka v prvom kole neodsúdil preto, lebo ten kňaz nič neurobil a nie preto, že Harabin bol hrdina. Nemôžete predsa niekoho odsúdiť za niečo, čo neurobil“

 

Tá istá situácia v materskej škole – pre zjednodušené vysvetlenie situácie :

Lojzko kričí : „Števko rozbil okno, Števko rozbil okno“

Števko: „Nič som nerozbil“

Príde pani učiteľka, zoberie oboch chlapcov,  idú sa pozrieť na rozbité okno.

Pani učiteľka : Lojzko, to okno nie je rozbité, prečo klameš ?

Lojzko : Ale on ho nerozbil len preto, že nemal kameň. ALE ON HO NEROZBIL LEN PRETO,ŽE NEMAL KAMEŇ

 

Už v škôlke nás pri podobnej situácii učili, podať si ruky a ospravedlniť sa. A nech je za celým príbehom o Bystríkovi Janíkovi čokoľvek, komunikácia pána Hlinu je streľbou do vlastnej nohy.

Človek nemusí byť expert na komunikáciu, aby videl, že to čo v poslednej dobe predvádza v televíznych debatách, je cikanie mimo misu. Neviem, kto Hlinovi poradil tento spôsob prejavu, ale ak je to PR expert v hnutí, tak by ho mali hneď prepustiť a na rozlúčku mu nedať ani pero s logom KDH. Ak je to priamo z Hlinovej hlavy, tak je to ešte horšie. Pravdepodobne ostal vo svojej fejsbukovej bubline, kde mu pár jeho nadšencov k týmto výkonom tlieska. Možno, sa na voliča snažil preniesť emóciu, ale to funguje len vtedy, ak neosočujete toho či sedí oproti vám. Ako si ukážeme v preferenčnom grafe, nepomohli ani verbálne útoky na Kotlebu. Paradoxne preferencie stúpajú práve ĽSNS.

Komunikácia politika a voliča je ako obchod. Volič je zákazník, politický protivník je konkurent. Voličovi-zákazníkovi sa snažia politici predať svoj produkt – seba, politický program, stranu. Aby si pri najbližšej návšteve obchodu vybral ich – aby ich volil. Žiaden obchodník, by nikdy nekomunikoval ako Hlina. Ani keby pred zákazníkom viedol rozhovor so svojím konkurentom. Dobrý obchodník, vedie jednanie s faktami, kľudne, slušne a s pokorou.  Iste, sa dá namietať, že politika nie je obchod, ale rovnako ako Kofola si politici platia billboardy, reklamu na sociálnych sieťach, video spoty a letáky, presne tak, ako Kofola. Využívajú základný marketing predaja produktu, ale komunikácia s voličmi dostáva na frak. A to sa žiaľ netýka len Hlinu, tento spôsob verbálnych útokov, napádania a osočovania sa týka väčšiny kandidátov. Zmenou komunikácie, sa zmení aj politická kultúra.

Rozmýšľal som nad tým, koho to bol taktický ťah a nápad, dosadiť Hlinu na čelo KDH. Skôr by som pochopil teórie Stephena Hawkinga ako to, že sa Hlina v Júni 2016 dostal do čela strany. Ide o 4 ročnú „spanilú jazdu“, ktorou sa mu podarilo udržať KDH v „pred smrteľnej agónii“ po tom, čo v posledných voľbách v roku 2016 pod vedením Figeľa dosiahli 4,94%. Bolo to prvý krát, čo sa v celej histórii nedostali do parlamentu. Figeľ po voľbách abdikoval na funkciu predsedu a v Júni 2016, sa predsedom stal Alojz Hlina. Momentálne preferencie KDH sú na úrovni 5,5% (podľa agentúry AKO, 6% podľa FOCUS). V poslednom období začali prudko klesať a je otázne, či vo voľbách neskončia, ako v roku 2016. Medzi neúspechom KDH pod vedením Figeľa a úspechom KDH pod vedením Hlinu, je teda niečo cez 1%. V roku 2016 im na vstup medzi parlamentné strany chýbalo 0,06%. Ak prekročia 5% bude to MALÉ VEĽKÉ víťazstvo Hlinu. Otázka znie, či je po 4 rokoch „tvrdej“ práce, nárast o cca 1% hoci aj 2%,  požadovaný výsledok. Objektívne treba povedať, že v hnutí boli aj svetlejšie chvíľky, keď sa preferencie pohybovali na úrovni 7,5%, ale ako sa podľa grafu zdá, komunikácia s verejnosťou v poslednej dobe, jednoducho nevychádza. Preferencie stabilne klesajú od augusta 2019.

zdroj:vlastné/pravda.sk

Dá sa namietať, že KDH nie je len Hlina. Iste, ale v debatách a na sociálnych sieťach takmer nikoho iného nevidieť a som si istý, že 99% ľudí by nedokázalo vymenovať ďalších 3 členov KDH.

Ak budú mať vo voľbách menej ako 5%, je čas na výmenu predsedu a zvoliť niekoho a charizmou a schopnosťou komunikovať. Ak budú mať viac ako 5%, predpokladám, že Hlina svoj post obháji. Avšak najbližšie 4 roky budú prešľapovať na jednom mieste s rovnakým, alebo podobným výsledkom, bez ohľadu na to, či budú v opozícii alebo v koalícii. Ak to chce KDH v ďalších voľbách v roku 2024 prežiť a nespadnúť do vykopaného hrobu, malo by zmeniť predsedu, zrieknuť sa spojení s liberálmi a zamerať sa na mladého voliča. Inak Pán Boh pomáhaj KDH.

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 177816x
Priemerná čítanosť článkov: 4041x

Autor blogu