50 dňové moratórium alebo keď prídete o zrak, zlepší sa vám sluch

28. novembra 2019, modrydrak, Nezaradené

Poslanci /Smer-SD, SNS, ĽSNS / 80 hlasmi prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a schválili 50-dňové moratórium na predvolebné prieskumy. V praxi to znamená, že prieskumy od 10. januára nebudú môcť byť zverejňované. Nie na slovenských portáloch a periodikách. Politické strany si tieto prieskumy budú môcť u agentúr naďalej objednávať a zverejňovať ich na zahraničných portáloch, napr. českých, maďarských a pod. Svoj podiel viny na tomto stave majú aj tie agentúry, ktoré k prieskumom nepristupovali povedzme objektívne.

Malý príklad za všetky – strana Dobrá voľba Tomáša Drukera a jej raketový nástup, potom, čo ohlásil vznik strany. Prieskum agentúry AKO za :

September 2019 – 7,4%,  https://slovensko.hnonline.sk/2001745-drucker-prieskum

Október 2019 – 1,7%. / link pre kontrolu : https://preferencie.teraz.sk/

Bolo by pochopiteľné, že preferencie zo dňa na deň narastú z 0% na 7,4%, ak by išlo o vstup do politiky charizmatického Brada Pitta, ale pán Drucker? A čo by sa muselo stať, aby vám preferencie za  mesiac spadli z 7,4% na 1,7% ? Museli by ste škôlkarom ukradnúť všetky hračky a večer byť v hlavných správach, aby vás odsúdili na 1,7%. Takže minimálne tento príklad vrhá zlé svetlo na „neobjektívne“ agentúry. Navyše podmienky moratória sú platné pre všetky politické strany rovnako. Snažím sa nájsť logiku vo vyjadrení pani Remišovej, že koalícia hlasovala za predĺženie moratória preto, že nechce, aby sa ľudia pred voľbami dozvedeli o jej klesajúcich preferenciách. SNS, ktorá tiež hlasovala za, má stabilne cca 7% už tri mesiace. Preferencie Smeru síce klesajú, ale tie klesajú aj 4 opozičným stranám SaS, PS-Spolu, OĽaNO, KDH. Jediný nárast z relevantných opozičných strán má strana ZA ĽUDÍ, z čoho logicky vyplýva, že hlasy boli odobraté práve klesajúcim SaS, PS-Spolu, OĽaNO, KDH. Aspoň v niečom mal Matovič pravdu.

A teraz k samotnému moratóriu. Prieskum verejnej mienky by nemal byť smerodajný.

Či už ide o komunálne voľby alebo voľby do NR SR. Mali by sme sa riadiť hlavne volebným programom a v prípade zabehnutých strán a politikov ich konkrétnymi činmi. Prieskum by mal byť pre voliča len dodatočná informácia, ale hlavným parametrom rozhodovania by mali byť spomínaný volebný program a reálne skutky.

Ak prídeme o zrak, zlepší sa nám sluch. Ak prídeme o prieskumy, možno sa konečne začneme rozhodovať na základe faktov a nie na základe marketingu. Vraj nás toto predĺženie moratória posunulo na úroveň afrických štátov ako Kamerun a Tunis. Pokiaľ bude výsledok, že sa občania začnú zaujímať o to, koho volia a aký program volia, tak nech. Ak bude výsledok vyššia vzdelanosť, informovanosť a väčší prehľad občanov o politickej scéne, tak nech nás kľudne porovnávajú aj s Angolou.

Je pochopiteľné, že človek pracujúci, nemá energiu a čas na študovanie politickej scény a verím, že po tom, čo sa na Slovensku deje, nemá ani chuť. Preto chcem prispieť aspoň malou troškou k všeobecnému rozhľadu a pridávam linky na programy politických strán. To či ich politické strany po ich zvolení aj splnia, vieme zhodnotiť v roku 2024.

Programy strán SMER, Kotlebovci-ĽSNS,SNS, SMK, sú za volebné obdobie 2016-2020. To či platia aj pre nasledujúce voľby, alebo ich programy ešte neboli aktualizované je otázne.

Volebné programy :

/niektoré obsahujú priame linky na dokumenty PDF/

 

SMER-SD : https://www.strana-smer.sk/program

ZA ĽUDÍ : https://za-ludi.sk/

PS-SPOLU :https://progresivnespolu.sk/perch/resources/program-bod-zlomu-digital.pdf

KOTLEBOVCI-ĽSNS : http://www.naseslovensko.net/wp-content/uploads/2015/01/Volebn%C3%BD-program-2016.pdf

SAS : https://www.sas.sk/detail/5496/nr-sr-2020/obsah

SME RODINA :  https://hnutie-smerodina.sk/dokumenty/Final-Program-SME-RODINA-volebny-program.pdf

SNS : https://www.sns.sk/dokumenty/program-strany/

KDH : http://kdh.sk/restart/

OĽANO : http://www.obycajniludia.sk/program/

MOST-HÍD : http://obcianskavizia.sk/

SMK : https://www.mkp.sk/sk/2016/01/12/volebny-program-smk

VLASŤ : https://stranavlast.sk/program/

DOBRÁ VOĽBA : https://dobravolba2020.sk/#riesenia

SOCIALISTI : https://www.socialisti.sk/program-2020

DEMOKRATICKÁ STRANA : https://www.demokratickastrana.org/sk/program-demokratickej-strany

KSS : http://kss.sk/program

SOLIDARITA : https://www.solidarita.eu/