Malá analýza Kotlebovho ťahu

17. novembra 2019, modrydrak, Nezaradené

Patrím k tým, ktorí sa snažia mapovať slovenskú politickú scénu a vo voľbách sa orientujú na základe volebných programov a nie billboardov. Preto uvažujem čo stálo za podpísaním memoranda o spolupráci ĽSNS a ďalších štyroch strán /nie som volič ĽSNS ani ostatných subjektov/. Zjednodušený výklad, že ide o pronárodné strany ma akosi neuspokojil, preto prinášam svoj pohľad na toto spojenie a malú analýzu zdanlivo nenápadného kroku. Nenápadného preto, lebo štatistiky a preferenčné hlasy hovoria jasne. Tieto 4 subjekty majú momentálny politický výtlak na úrovni 1-2%. Podľa prieskumov sa preferencie hýbu približne na tejto úrovni : Národná koalícia 0,5%, KDŽP Aliancia za Slovensko 0,5%, Priama demokracia 0,2% a DOMA DOBRE sa v štatistikách nenachádza. Z toho logicky vyplýva, že počet hlasov nebol motiváciou ĽSNS pre toto spojenie. Navyše, keď sama disponuje 12-13% + latentní voliči, ktorí sa prejavia až vo voľbách. Argument, že každé % je dobé, nesedí v prípade strany DOMA DOBRE, ktorá sa v prieskumoch nevyskytuje takmer vôbec a navyše, zbytok je takmer zanedbateľný. Tak prečo strana DOMA DOBRE ?

Politický program ĽSNS je dlhodobo postavený na obnovení štátnej suverenity, pronárodnej politike, potravinovej a energetickej sebestačnosti, znárodnení strategických podnikov atď.

Čo chýba ĽSNS ?

ĽSNS chýbajú z môjho pohľadu okrem iného, dve veci. A to sú kvalifikované kádre-odborníci pre jednotlivé sekcie a ekonomická agenda postavená na rozvoji a prosperite /Ekonomická agenda presadzujúca znárodnenie strategických podnikov – lacnejšia voda, elektrina a plyn je fajn, ale len do vtedy, kým nedôjde ku samotnému znárodneniu. Lebo na to bude Slovensko potrebovať zmenu zákonov, niekoľko „Bžánov“ ktorí nás budú zastupovať na arbitrážach a súdnych sporoch s týmito spoločnosťami a vyhrajú ich + niekoľko miliárd, na vyplatenie adekvátnych náhrad, ak k tomu vôbec dôjde/

Kresťanské a národné hodnoty sú v tomto spojenectve zastúpené stranami KDŽP a Národnou koalíciou. Tá zároveň ponúka odborníka na ekonomickom poli. Je ním podpredseda strany a bývalý Minister financií Sergej Kozlík so skúsenosťami z Európskeho parlamentu 2004-2014, v súčasnosti ako ekonomický analytik.

Prečo strana DOMA DOBRE?

Hlavným dôvodom na podpísanie memoranda so stranou DOMA DOBRE bolo pokrytie agendy ĽSNS o potravinovej sebestačnosti. Musím objektívne povedať, že strana DOMA DOBRE túto agendu pokrýva profesionálne. Ide o bývalú Agrárnu stranu vidieka, ktorej program je stavaný na agrárnych hodnotách. Predseda hnutia Vladimír Chovan je bývalým ministrom pôdohospodárstva a predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory. Podpredseda Pavol Uhrín je bývalý generálny riaditeľ a spolumajiteľ spoločnosti Novofruct a je predsedom dozornej rady Slovenskej potravinárskej komory. Do európskeho parlamentu s podporov tejto strany kandidovala aj Helena Mezenská a poľnohospodársky ekonóm Marián Biskupič.

Z toho vyplýva, že z pohľadu Kotlebovej strany ĽSNS, ide o systematický a premyslený krok, ktorý zabezpečil odborníkov pre riešenie potravinovej sebestačnosti.

Záver

Na ťahu sú teda ich politickí protivníci. Tí by im mali fašizmus a extrémizmus, buď dokázať a odsúdiť ich, alebo s nadávaním do fašistov prestať a začať konečne pracovať. Lebo, ako sa zdá, stojí proti nim súper, ktorý myslí a koná strategicky.