Hľadá sa Krysař

9. mája 2019, modrydrak, Nezaradené

Krysař – príbeh, ktorý bol spracovaný na základe staronemeckých povestí z 13.storočia a spracovaný českým spisovateľom Viktorom Dykom, hovorí o samotárovi, ktorý putuje z mesta do mesta so svojou píšťalou, ktorá dokáže omámiť všetko živé a zabíja krysy. Pozná silu svojej píšťaly, ale nechce ju zneužiť. Jedného dňa sa objaví v meste Hameln. Dyk vo svojej novele popisuje posmech ctihodných občanov, ľahostajnosť k nešťastiu druhých, zneužívanie verejných funkcií. Pre nás je podstatná tá časť príbehu, kde Starosta poverí Krysaře, aby vyhubil všetky krysy v meste. Ten svoju úlohu splní a za pomoci zvuku svojej píšťaly, ich všetky vyvedie z mesta. Očistí tak mesto od krýs.

 

Podľa správy Európskej slobodnej aliancie z Európskeho parlamentu, prichádza Slovensko v dôsledku korupcie o 11 miliárd eur ročne. Čo je to 13% HDP.

Zároveň je to vyše 61-násobok celoročného rozpočtu vyčleneného pre nezamestnaných (okolo 178 miliónov eur), vyše dvojnásobok zdrojov určených na zdravotnú starostlivosť (5,4 miliardy eur) a viac ako 1,5-násobok výdavkov v prospech starších ľudí (približne 6,6 miliardy eur).

Sumy „utopené“ korupciou znamenajú takmer 13-násobok rozpočtu pre políciu (takmer 855 miliónov eur), viac ako 78-násobok rozpočtu pre hasičské zbory (140 miliónov eur).

Straty zapríčinené korupciou v SR predstavujú desaťnásobok rozpočtu vyčleneného pre rodiny a deti (jedna miliarda eur), viac ako 4,5-násobok celkových ročných výdavkov na zdravotné potreby a pre invalidov (takmer 2,3 miliardy) a 3,5-krát viac ako sú verejné výdavky na vzdelávanie (3,1 miliardy eur).

Peniaze „stratené“ na Slovensku v dôsledku korupcie by podľa správy stačili na poskytnutie priemerného ročného platu (8201 eur netto v roku 2015) pre približne 1,3 milióna ľudí (takmer štvrtina obyvateľstva).

Len pri verejných zákazkách, ide o pol miliardy eur.

Vďaka nevýhodným zmluvám napr. o prenájmoch, auditoch, školeniach, marketingu a pod. sa strácajú milióny zo štátneho rozpočtu. Ďalšie milióny odchádzajú zo štátneho rozpočtu, vďaka podvodným vratkám DPH, karuselovým podvodom, stratovým predajom majetku. Milióny z našich daní miznú v daňových rajoch. Milióny z našich daní sa strácajú v predražených tendroch, na komunálnej, alebo štátnej úrovni. Zamestnanci mestských, krajských či štátnych akcioviek štrajkujú, kvôli navýšeniu platu o pár % a na druhej strane, tie isté subjekty obstarávajú predražené služby. A státisíce končia na cudzích účtoch.

Slovensko v dôsledku korupcie prichádza o 11 miliárd eur ročne.

Hľadá sa Krysař