Založ si blog

Danko v Москве

Fascinuje ma hystéria niektorých médií a opozičných politikov vždy, keď sa predseda parlamentu vyberie do Ruska. Nie som volič ani jednej koaličnej strany a o pánovi Dankovi si myslím svoje, ale je pre mňa nepochopiteľné, ako sa jeho oponenti vyjadrujú k zahraničnej politike, kde jediný správny smer letu, je na západ. V žiadnom prípade, nie na východ. Neviem, či je to nedostatočnou politickou vyzretosťou, alebo idú podľa napísaných scenárov, ale nad ich vyjadreniami doslova žasnem. Tieto cesty, nech už si pán Danko hladí ego alebo nie, majú hlavne hospodárky, teda ekonomický zmysel. Prečo nemať dobré vzťahy aj s Ruskom? Rusko sme si zadefinovali ako nepriateľa, aj keď nie sme vo vojnovom stave. To je podľa mňa nonsens. Zase raz chceme byť pápezkejší ako pápež a značkujeme každého, kto sa pozrie východným smerom. Lebo musíme držať spoločnú zahraničnú politiku s našimi partnermi. Tak sa pozrime na nášho najväčšieho partnera Nemecko. Nemecko aj napriek sankciám rozširuje zahraničnú spoluprácu s Ruskom a jeho investície v tejto krajine rastú. Nemecké spoločnosti investovali v Rusku v roku 2018 viac ako tri miliardy eur – najvyššiu hodnotu od finančnej krízy v rokoch 2008-2009. Nemecko-ruský obchod v roku 2018 vzrástol o 8,4% na 61,9 mld. Eur. Nemecký dovoz z Ruska medziročne vzrástol o 14,7% a dosiahol približne 36 miliárd eur. Vývoz do Ruska sa podľa výpočtov Federálneho štatistického úradu zvýšil o 0,6% na 25,9 miliardy eur. V spoločnom projekte plynovodu z Ruska do Nemecka sa plánuje preinvestovať až 9 mld.eur. Nemecká vláda robí všetko preto aby podporila Nemecké firmy a ženie tak ekonomiku hore. Nemecko-ruská komora zahraničného obchodu je zástupcom nemeckých spoločností v Rusku a ruských spoločností v Nemecku. V súčasnosti má 874 členských spoločností, čo z nej robí najväčšie zahraničné obchodné združenie v Rusku. Vyzerá to tak, že Nemcom anexia Krymu vôbec nevadí.

Nemecký export do Ruska. Zdroj : tradeeconomics.com

Prečo spomínam Nemecko? Lebo je to najvýkonnejšia ekonomika Európy a pokiaľ sa chceme niekam posunúť, tak sa musíme učiť od najlepších. My namiesto toho každú snahu o dialóg s Ruskom sabotujeme a zosmiešňujeme. Na jednej stane sa upozorňuje na to, že naša ekonomika je závislá na automobilovom priemysle a je to naša chrbtová kosť, čo je zároveň naša najväčšia slabina. Na druhej strane kritizujeme snahu o posilnenie exportu aj iných komodít. Ale zdá sa, že aspoň niekto má zdravý rozum, lebo náš export rastie a kompetentní si robia svoju prácu, aj napriek bojkotu niektorých politikov a médií. Aj keď, ani zďaleka nedosahuje hodnoty exportu, pred zavedením sankcií. Ale rastie a to je znakom, že je vôľa a tým pádom aj cesta. Podpora zo strany Ministerstva hospodárstva možno nie je ideálna, ale pozitívne je, že obrat zahraničného obchodu SK s RU aj napriek tomu dosiahol 4,843 mld. EUR v roku 2017, čo predstavuje obnovenie rastu oproti roku 2016 o 18,83%. Export Slovenska do Ruska narástol o 7,25%. Potiahli najmä odvetvia – automobily a vozidlá (+13,7%), kotly a stroje (+16,2%), kaučuk a výrobky z neho (+71,8%), prístroje optické a meracie (+45,6%) či nábytok (+73,3%).

Štatistiky sa rôznia, ale pre ilustráciu prikladám graf Slovenského exportu do Ruska. Zdroj : tradingeconomics.com

Podnikateľské rady, ktoré podpísali s Ruskou federáciou memorandá o realizácii projektov v oblasti lokalizácie výroby, zakladania spoločných podnikov, cestovného ruchu, spolupráce na úrovni obchodných či bankových inštitúcii sa snažia robiť maximum. Preto potrebujú podporu a nie hádzanie polien pod nohy. Exportné firmy, sú veľa krát, práve v tých častiach Slovenska, kde je vysoká nezamestnanosť a nižšia životná úroveň. A vďaka exportu dokážu lokálnu ekonomiku držať nad vodou.

Preto si myslím, že vyjadrenia proti týmto cestám sú hlúpe a nevyzreté, nech už je ten Kapitán, aký chce.

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 176695x
Priemerná čítanosť článkov: 4016x

Autor blogu