Založ si blog

Hľadá sa Krysař

Krysař – príbeh, ktorý bol spracovaný na základe staronemeckých povestí z 13.storočia a spracovaný českým spisovateľom Viktorom Dykom, hovorí o samotárovi, ktorý putuje z mesta do mesta so svojou píšťalou, ktorá dokáže omámiť všetko živé a zabíja krysy. Pozná silu svojej píšťaly, ale nechce ju zneužiť. Jedného dňa sa objaví v meste Hameln. Dyk vo svojej novele popisuje posmech ctihodných občanov, ľahostajnosť k nešťastiu druhých, zneužívanie verejných funkcií. Pre nás je podstatná tá časť príbehu, kde Starosta poverí Krysaře, aby vyhubil všetky krysy v meste. Ten svoju úlohu splní a za pomoci zvuku svojej píšťaly, ich všetky vyvedie z mesta. Očistí tak mesto od krýs.

 

Podľa správy Európskej slobodnej aliancie z Európskeho parlamentu, prichádza Slovensko v dôsledku korupcie o 11 miliárd eur ročne. Čo je to 13% HDP.

Zároveň je to vyše 61-násobok celoročného rozpočtu vyčleneného pre nezamestnaných (okolo 178 miliónov eur), vyše dvojnásobok zdrojov určených na zdravotnú starostlivosť (5,4 miliardy eur) a viac ako 1,5-násobok výdavkov v prospech starších ľudí (približne 6,6 miliardy eur).

Sumy „utopené“ korupciou znamenajú takmer 13-násobok rozpočtu pre políciu (takmer 855 miliónov eur), viac ako 78-násobok rozpočtu pre hasičské zbory (140 miliónov eur).

Straty zapríčinené korupciou v SR predstavujú desaťnásobok rozpočtu vyčleneného pre rodiny a deti (jedna miliarda eur), viac ako 4,5-násobok celkových ročných výdavkov na zdravotné potreby a pre invalidov (takmer 2,3 miliardy) a 3,5-krát viac ako sú verejné výdavky na vzdelávanie (3,1 miliardy eur).

Peniaze „stratené“ na Slovensku v dôsledku korupcie by podľa správy stačili na poskytnutie priemerného ročného platu (8201 eur netto v roku 2015) pre približne 1,3 milióna ľudí (takmer štvrtina obyvateľstva).

Len pri verejných zákazkách, ide o pol miliardy eur.

Vďaka nevýhodným zmluvám napr. o prenájmoch, auditoch, školeniach, marketingu a pod. sa strácajú milióny zo štátneho rozpočtu. Ďalšie milióny odchádzajú zo štátneho rozpočtu, vďaka podvodným vratkám DPH, karuselovým podvodom, stratovým predajom majetku. Milióny z našich daní miznú v daňových rajoch. Milióny z našich daní sa strácajú v predražených tendroch, na komunálnej, alebo štátnej úrovni. Zamestnanci mestských, krajských či štátnych akcioviek štrajkujú, kvôli navýšeniu platu o pár % a na druhej strane, tie isté subjekty obstarávajú predražené služby. A státisíce končia na cudzích účtoch.

Slovensko v dôsledku korupcie prichádza o 11 miliárd eur ročne.

Hľadá sa Krysař

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 176676x
Priemerná čítanosť článkov: 4015x

Autor blogu