Založ si blog

Ukrajina-smiech cez slzy 2. časť

Minulý týždeň si Ukrajinci zvolili novú hlavu štátu. Tak ako sa predpokladalo, zvíťazil komik Volodymyr Zelenskyj, s počtom hlasov 73%, a Petro Porošenko dosiahol 23%. Dôvod prečo som sa rozhodol napísať druhú časť tohto článku je, že Zelenskyj má podľa niektorých Ukrajinských serverov prepojenie na Ukrajinských oligarchov. Zábavnou postavičkou v tom príbehu je Igor Kolomoisky. Tak ako Zelenskyj a Porošenko aj Kolomoisky je židovského pôvodu a má Cyperské a Izraelské občianstvo.

V polovici decembra 2018 schválil MMF (Medznárodný menový fond) pridelenie ďalšej, už desiatej tranže do krajiny. Veľkosť úveru predstavovala 3,9 miliardy dolárov. Táto pôžička mala zabezpečiť služby verejného dlhu a zabrániť devalvácii hrivny. V podstate mala udržať celý finančný systém krajiny od kolapsu. Ako to súvisí s oligarchom Kolomoiskym? Je to bývalý majiteľ PrivatBanky, z ktorej on a jeho partneri poskytli neprivilegované úvery pridruženým spoločnostiam z jej fondov.  Kolomoisky, výberom peňazí z PrivatBanky, spôsobil škodu štátu Ukrajiny vo výške 5,5 miliardy dolárov a to je viac ako 15% štátneho rozpočtu na daný rok. V roku 2012, Privat poskytla úvery vo výške viac ako 400 miliónov UAH firmám Realiz Oil a TD Karpatnaftotrade LLC, ktoré sú súčasťou Privoy skupiny pána Kolomoiskeho. Po niekoľkých sekundách, tieto prostriedky prešli na účet PJSC „Ukrtransnafta“, kde tiež pôsobil Igor Kolomoisky. V priebehu niekoľkých dní bolo z Ukrtransnafta stiahnutých 38,2 milióna dolárov na účty ďalšej firmy. Prostredníctvom offshore spoločností a niekoľkých tranzakcií sa peniaze dostávajú do spoločností registrovaných pre štúdio Kvartal 95, kde pôsobí aj Volodymyr Zelensky. Kvartal 95, je spoločnosť, ktorá má podpísanú zmluvu s televíznym kanálom 1 + 1, na ktorom Zelenskyj vysiela komediálny seriál Služobník ľudu. A Kanál 1 + 1 patrí pánovi Igorovi Kolomoiskému. Neviem, kde končí Porošenková anti-kampaň a začína pravda a či sú tieto informácie podložené, ale fakt je, že Kolomoiského už v roku 2015 začala riešiť aj FBI. Privatbanka bola znárodnená a celkový jej dlh predstavoval 184 mld. UAH.

Národná banka Ukrajiny podala žalobu proti Kolomoiskému na súde v Ženeve vo Švajčiarsku, vo výške 6,6 mld. UAH. Zároveň sa na Ukrajine prešetruje 400 prípadov v rámci ktorých, sa Národná banka a PrivatBanka snažia navrátiť peniaze stiahnuté Kolomoiským.

Kolomoiskyj verejne vyhlásil, že podporuje dvoch účastníkov v prezidentských voľbách – Juliu Tymošenkovú a Vladimíra Zelenského. Podľa analytikov, miliardár očakáva, že ak vyhrá, bude schopný uzavrieť dohodu o urovnaní so štátom Ukrajiny o PrivatBanke a ďalších aktív, aby sa zbavil všetkých dlhov a zachovať súčasný majetok. Ale, pán Kolomoisky a jemu podobný majú toho na rováši ďaleko viac.

Vrátim sa ešte do roku 2015.

V marci sa v sídle štátneho ropného podniku UkrTransNafta objavili príslušníci súkromnej armády podporovaní magnátom Kolomoiskym. Po tom, čo Kyjev prepustil generálneho riaditeľa spoločnosti – spojenca Kolomoiského. Kolomoisky povedal, že sa snaží chrániť spoločnosť pred nelegálnym prevzatím separatistami. Ukrajinskí oligarchovia nazhromaždili veľké bohatstvo tým, že využili svoje politické väzby na nákup vládnych aktív za znížené ceny a cez uplácanie štátnych úradníkov, popodpisovali, pre štát nevýhodné zmluvy. Keď demonštranti počas Majdanu zvrhli bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, žiadali, aby nová vláda potlačila zneužívanie moci oligarchov. Namiesto toho sa mnohí stali ešte silnejší. Porošenko sa vtedy na adresu Kolomoiského vyjadril, že nebude tolerovať oligarchov s vreckovými armádami.

Kolomoisky financoval niekoľko súkromných armád. Jednou z nich bol aj prápor Aidar, o ktorom Amnesty International oznámila, že spáchal vojnové zločiny vrátane nezákonných únosov, nezákonného zadržiavania, lúpeže, vydierania a dokonca aj možných popráv. Ďalším, bol Azovský prápor, čiastočne financovaný Tarutoum a Kolomoiskym. Azovský prápor sa označuje ako ultra-pravicový a príslušníci tohto práporu nosia označenie, ktoré je v podstate zrkadlovým obrazom znaku Wolfsangel. Ten bol symbolom pôvodne používaným nacistickou stranou. Počas druhej svetovej vojny ho použilo niekoľko jednotiek SS vrátane 2.SS Das Reich Division. Takže oligarcha židovského pôvodu financoval fašistický prápor. Tak, to je už iné kafe.

Apropo. Po dlhom čase sa nám začali objavovať politickí dinosaury – Dzurinda a Mikloš. Behom pár dní s nimi bolo urobených niekoľko rozhovorov v niekoľkých médiách. Mám také tušenie, že sa na slovenskej politickej scéne niečo chystá. Ale, späť k pánovi Miklošovi a Ukrajine. Po Majdane sa stal poradcom Ukrajinskej ministerky financií a ministra hospodárstva. Reformy mali za pomoci expertov pomôcť ukrajinskej ekonomike dostať sa z marazmu skorumpovaných vlád a oligarchov. Plánované zvýšenie cien energií sa nakoniec po dlhšom čase podarilo. Súčasťou tohto zoskupenia bol aj Micheil Saakašvili, bývalý Gruzínsky prezident, ktorého kandidatúru na prezidenta Gruzínska podporoval práve Kolomoisky. Zároveň bol Saakašvili, spoluorganizátorom Majdanu. Ako som už písal v prvej časti : zadlženosť krajiny sa zdvojnásobila. Nezamestnanosť v posledných rokoch neklesá. Jej priemer sa stabilne pohybuje okolo 9%. Priemerná mzda sa mierne navyšuje a dnes je na úrovni približne 300 eur. Fašizmus je na vzostupe. Počet obyvateľov Ukrajiny dramaticky klesá. Kto má možnosť opúšťa krajinu. Reformy sa nedajú robiť zo dňa na deň, ale Ukrajincom zjavne došla trpezlivosť, už po štyroch rokoch. Dôkazom toho, že sa tieto reformy počas Porošenkovej vlády, nepodarilo naplniť je fakt, že voľby vyhral komik Zelenskyj s počtom 73% hlasov.

V každom prípade, je otázne či sa Ukrajina niekam konečne posunie. Taký Corado Catani, ktorý by si poradil s oligarchickou mafiou sa na svete ešte nenarodil.  Príklad pána Kolomoiského a okrádanie Ukrajiny a občanov,  je len jedným z mnoha. Zelenskyj bude mať veľmi ťažké postavenie. Ak je pravda to, kým je podporovaný, tak Ukrajinu čaká vojna oligarchov. Tí, s pudom sebazáchovy, sa otáčajú Porošenkovi chrbtom, iný opúšťajú krajinu a tých tvrdohlavých čakajú ťažké časy. A víťazom tejto tichej vojny určite nebude ukrajinský občan.

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36, aktualizované: 14:55

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 176643x
Priemerná čítanosť článkov: 4015x

Autor blogu