Založ si blog

O článku „mienkotvorného“ denníka SME

Na titulke mienkotvorného denníka SME som si prečítal autorský článok Samuela Marca „Ako kotlebovci zistili, že v Bratislave premávajú električky (píše Samo Marec)“. Info pre istú skupinu čitateľov – tento blog nebude o kotlebovcoch.

Pri odseku tohto článku Krátko z Nemecka som sa musel zastaviť a zamyslieť. Som na denníku SME, na tom istom ktorý bojuje proti hoaxom a manipulatívnym obsahom ? Som. Tak prečo je na titulke „total manipulatívny blud“ ?

Ak, niečo také napíše niekto z nás v blogu, je pochopiteľné, že pracuje len s takými informáciami, aké má a aké sa mu podarilo dohľadať. A aj keby tam napísal, že raňajkoval s mimozemšťanom, tak je to článok na blogu a my to budeme akceptovať. Nie sme profesionálny prispievatelia a ja osobne ani nikoho nenazvem hlupákom alebo konšpirátorom, či zapredancom. Blogy sú od toho, aby mohol každý vyjadriť svoj názor. Ale, ak je taký článok na titulke média typu SME a šíri zavádzajúce informácie, tak niečo nie je v poriadku. Aj keď, redakcia nezodpovedá za jeho obsah, nemá mať v tom prípade miesto na titulnej strane /môj názor/. Pri všetkej úcte k autorovi, to čo napísal je zavádzajúce a neobjektívne.  Preto mám pocit, že treba uviesť ucelené informácie a nie len, ich časť, ktorá vyhovuje. Ak bol ten článok iróniou, tak sa hlboko ospravedlňujem.

Článok :

Krátko z Nemecka

Nasledujú krátke správy z imigrantmi zamoreného Nemecka.

Štyri roky po začiatku migračnej krízy je CDU/CSU stabilná a SPD stráca, ale jej percentá si pripisujú Zelení. Tí sú k imigrantom najotvorenejší.

Podpora Zelených sa zdvojnásobila a aktuálne dosahuje 20 percent. Naopak, protiimigračná AfD dlhodobo stagnuje a jej podpora je na úrovni 12 percent.

Najväčšiu podporu má AfD na východe krajiny, kde je imigrantov najmenej. Tam, kde ich je najviac, je podpora AfD najnižšia.

Imigrantmi zamorené Nemecko zároveň dosiahlo najnižšiu úroveň kriminality od roku 1992. Práve v roku 1992 totiž kriminalita skokovo narástla – a to v dôsledku spojenia rozdelenej krajiny.

Tento text vo mne vyvoláva pocit, že počas migračnej krízy sa z Nemecka stala zem zasľúbená, takmer raj na zemi, kde sú všetci happy z toho, že boli obohatení migračnou vlnou. Tak si to rozoberme. Najprv volebné preferencie a potom kriminalita.

Pán Marec píše :

„Štyri roky po začiatku migračnej krízy je CDU/CSU  stabilná“ Autor sa odvoláva na obdobie od vypuknutia migračnej krízy, tak sa pozrieme, ako jej dianie ovplyvnilo voličov. Migračná kríza začala vrcholiť v roku 2015.  Neviem, či  pán Marec pozerá ten istý film ako my, ale CDS/CSU mala pred rokom 2013 okolo 40%  a pravidelne klesá. Vo voľbách 2017 zaznamenala výsledok 33% čo pokles -8.5%.Takže, pri takomto poklese sa pri politickej strane o stabilite nedá hovoriť. Je to materská strana kancelárky Merkelovej , ktorá podporila migračnú vlnu heslom „My to zvládneme“.  No vyzerá to tak, že minimálne CDU/CSU to nezvláda. Ak autor vychádzal z prieskumu na stránke Spiegel Online resp. Wikipedie, tak tam má CDU/CSU podľa prieskumu ešte menej – 29,5%.  Aká stabilita ?

Tu je graf volebných výsledkov 2013-2017

Zdroj  : Economist.com

Čo sa týka SPD, tu sa dá súhlasiť, ale podľa neho si jej percentá pripisujú Zeleným, ktorých podpora sa zdvojnásobila  a ktorí podporujú migráciu. Ale, kedy sa zdvojnásobila pán Marec? S migráciou to nemá nič spoločné. Od roku 2013 mali stabilne pod 10% , nárast preferencií nedosiahli ani vo voľbách roku 2017, konkrétne 8.9%, čo je nárast len 0,5% oproti roku 2013. To zdvojnásobenie prišlo, až koncom roka 2018 začiatkom roka 2019, keď migračná  téma opadla a oni sa začali venovať iným témam. Konkrétne životnému prostrediu, sociálnej politike a v poslednej dobe im preferencie vzrástli hlavne kvôli téme vysokého nájomného. Tisíce Nemcov vyjadrili nespokojnosť s jeho rastúcimi cenami na protestoch. Strana zelených navrhuje vyvlastnenie týchto nájomných bytov. Ale budiš, zelený majú v prieskume 18,8%. Ale, je to prieskum. Pre mňa sú relevantné výsledky volieb. Preto uvádzam výsledky posledných volieb z roku 2017.

Naopak, protiimigračná AfD dlhodobo stagnuje a jej podpora je na úrovni 12 percent.“ Neviem, čo znamená dlhodobo, ale AfD od roku 2013 neustále rastie. Konkrétne od roku 2013 do roku 2017 o 7,9%.Tá dlhodobá stagnácia znamená nárast z 5% na 12 %. Konkrétne pri voľbách v roku 2017 – 12,6%. Mne sa ich stagnácia na hornom grafe javí skôr, ako raketový rast.

Graf volebných výsledkov 2017 vs. 2013

 

Zdroj : Federal Returning Offce

 

A bonus na záver :

Imigrantmi zamorené Nemecko zároveň dosiahlo najnižšiu úroveň kriminality od roku 1992. Práve v roku 1992 totiž kriminalita skokovo narástla – a to v dôsledku spojenia rozdelenej krajiny“ Autor má v tomto bode pravdu, ale odvoláva sa na počet nahlásených trestných činov, nie spáchaných. A navyše kriminalita nástupom migračnej krízy vystrelila do rekordných čísel. Kriminalita v roku 2018 neklesla preto, že všetkých obyvateľov Nemecka zrazu osvietilo a rozhodli sa páchať dobro. Klesla preto, že sa mnohé kriminálne činy migrantov prestali nahlasovať a evidovať. Napríklad v roku 2015 neexistovala evidencia z najľudnatejšieho federálneho štátu s najväčším počtom migrantov (24% všetkých migrantov, 1,9 zo 7,9 milióna) a Severného Porýnia-Vestfálska (NRW). Nielen tam, ale aj v ďalších dvoch štátoch, ktoré riadia SPD, v Hamburgu a Brémach, štatistiky  úplne chýbajú. Odvolali sa na to, že prieskum nebol technicky možný.

Štatistika BKA Bundeskriminalamt – Spolkový kriminálny úrad

za rok 2015, migranti spáchali 208 344 trestných činov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to bol nárast o 80%.

 

Zdroj : German Federal Criminal Police Office, Bloombeg

Ďalšia Štatistika BKA zaznamenáva podiel migrantov vo väzniciach : hovorí sa o 44,6%. V roku 2014 bol podiel cudzincov vo väzniciach Bádenska-Württemberska 37%, v roku 2015 39% a v marci 2016 44,6% 6948 väzňov. V iných štátoch sú čísla ešte vyššie: V Bavorsku vo väzení Stadelheim, čo je najväčšie väzenie v Bavorsku, je podiel cudzincov 55,83%.

Nástupom migračnej krízy sa zvýšil aj podiel drogovej kriminality :

Zdroj : German Federal Criminal Police Office, Bloombeg

Podiel cudzincov na vybraných trestných činoch v roku 2015

  • Celkový počet násilných trestných činov (181 386 prípadov): 33,2%
  • Vraždy a zabitie (2 116 prípadov): 36,1%
  • Zabitie a zabitie na žiadosť §§ 212, 213, 216 Trestný zákon: 39,3%
  • Znásilnenie a sexuálne napadnutie: 33,1%
  • Krádež za priťažujúcich okolností: 43, 3%

Rozdelené podľa národov – pouličné zločiny (2015)

  • Egypt, Alžírsko, Líbya, Tunisko: O + 1228,83% vyšší podiel ako Nemci
  • Maroko: O + 494,59% vyšší podiel ako Nemci
  • Sýrčania: O + 219,37% vyšší podiel ako Nemci
  • Afganci: + 168,53% vyšší podiel ako Nemci

Mnohé trestné činy, nie sú hlásené. Podľa Spolkového ministra spravodlivosti Heiko Maasa je nahlásené len 1 z 10 znásilnení.

Takže tak.

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 176694x
Priemerná čítanosť článkov: 4016x

Autor blogu