Založ si blog

Ukrajina – smiech cez slzy

V nedeľu sa na Ukrajine konalo 1 kolo prezidentských volieb v ktorých postúpil aj Petro Porošenko(17,8%). Tie posledné sa konali v máji 2014 po násilnom prevrate „Euromajdane“ a  po odstavení od moci proruského prezidenta Viktora Janukoviča. Nespokojní Ukrajinci bojovali hlavne proti korupcii a oligarchii. O dôvodoch a súvislostiach sa chystám napísať článok, takže o tom inokedy. No a najlepšie sa proti oligarchii bojuje tak, že si za prezidenta zvolíme jedného z najväčších oligarchov v krajine. Petra Porošenka. Porošenko je ukrajinským oligarchom s lukratívnou kariérou pri získavaní a budovaní majetku. Okrem iného vlastní cukrárenskú spoločnosť Roshen  a televíznu stanicu Kanal 5. Porošenko už za vlády prezidenta Juščenka v roku 2009 podporoval ukrajinské členstvo v NATO. V roku 2010  ako minister zahraničných vecí skončil. Následne v roku 2012 ho Viktor Janukovič vymenoval za ministra obchodu a hospodárskeho rozvoja, aby ho mohol po prevrate v roku 2014 nahradiť v prezidentskom paláci. Po nástupe do funkcie sľuboval národu, že predá svoju firmu Roshen a peniaze vloží do štátnej kasy. Čo sa samozrejme nestalo. Namiesto toho sa jeho ročný zisk v roku 2018 zdvojnásobil. Ďalšie zábavné vyhlásenie bolo, že prinavráti Krym, Donbas a Luhansk späť Ukrajine, keď vyhrá prezidentské voľby. Nepodarilo sa mu to za 5 rokov, ale možno má plán, že ich zasype čokoládovými cukríkmi.

Ďalším postupujúcim v prezidentských voľbách je komik, herec, politik Volodymyr Zelenskyj (30,4%), ktorý tiež aktívne vystupoval na majdane a finančne podporoval ukrajinskú stranu pri bojoch na Donbase a Luhansku. V roku 2018 založil politickú stranu Služobník ľudu. Na rozdiel o Porošenka má „triezvejší“ pohľad na situáciu okolo Krymu, kde sa vyjadril, že jeho navrátenie pod ukrajinskú kontrolu bude možné až po zmene režimu v Rusku. Do povedomia ľudí sa dostal vďaka seriálu Služobník ľudu, kde hrá prezidenta Ukrajiny a poukazuje na korupciu. Je vnímaný prevažne ako komik.

Majdan, ktorý mal zabezpečiť pro-západné a pro-európske smerovanie, nikam Ukrajinu a jej obyvateľov neposunul. Odniesol si to zmanipulovaný národ. Zadlženosť sa zdvojnásobila. Nezamestnanosť v posledných rokoch neklesá. Jej priemer sa stabilne pohybuje okolo 9%. Priemerná mzda sa mierne navyšuje a dnes je na úrovni približne 300 eur. Fašizmus je na vzostupe. Počet obyvateľov Ukrajiny dramaticky klesá. Kto má možnosť opúšťa krajinu.

Je pravdepodobné, že Zelensky druhé kolo volieb vyhrá a tak si Ukrajinci povedali, že keď už sme v p..eli, tak nech je aspoň sranda.

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 177504x
Priemerná čítanosť článkov: 4034x

Autor blogu