Založ si blog

O spoločnom hospodárskom priestore EÚ a Ruska alebo „z Lisabonu po Vladivostok“

Po rozhovore s niekoľkými mojimi známymi som zistil, že veľa ľudí ani netuší o projekte spoločnej spolupráce EU a Ruska, kde sa presadzuje spoločný hospodársky priestor a prípadná obchodná dohoda FTA. Tento projekt sa presadzuje pod pracovným názvom „ z Lisabonu po Vladivostok“. Myslím si, že ide o zaujímavú informáciu a preto som sa rozhodol túto tému spracovať v časových súvislostiach. Tie podľa môjho názoru, mali pozitívny alebo negatívny vplyv na momentálny stav tohto projektu, ktorý je mnohými označovaný za mŕtvy. Podobných udalostí je určite viac a táto téma sa nedá spracovať v jednom článku a vychádzam len z mne dostupných informácii.  Poznámka: Ak mi bude chcieť niekto písať do komentov, že som rusofil a podobné hlúposti, tak len pripomínam, že ja som ten projekt nevymyslel. Ja o tom len informujem. 

Takže poďme postupne :

Rok 2005.

EUROPEAN NETWORK OF ECONOMIC POLICY RESEARCH INSTITUTES vypracoval správu s názvom „ekonomické dopady voľného obchodu medzi EÚ a Rusko“

V tejto správe sa simulovali tri rôzne scenáre spolupráce. V závere správy sa konštatuje, že ekonomika Ruska ja na úrovni nových členských štítov EÚ. Pripomínam, že Slovensko a ďalších 10 štátov vstúpilo do EÚ v roku 2004. V treťom scenári by bol predpokladaný výsledok pre EU : mierny rast produkcie, tým že by sa otvoril nový trh, čo by ale nemuselo znamenať aj vytváranie zisku. Z pohľadu Ruska by sa jednalo o zvýšenie produkcie a aj vytváranie zisku.

2010

Pred plánovanou návštevou ruského premiéra Vladimíra Putina v Nemecku, kde sa mal stretnúť s Angelou Merkelovou, vydal nemecký denník Süddeutsche Zeitung infomáciu o vízii ruského premiéra : žiadne clá, žiadne víza, výrazne viac hospodárskej spolupráce medzi Ruskom a Európskou úniou. „Navrhujeme vytvorenie harmonického ekonomického spoločenstva, ktoré sa rozprestiera od Lisabonu po Vladivostok,“ vyjadril sa Putin. „V budúcnosti by sme mohli dokonca uvažovať o zóne voľného obchodu alebo dokonca o pokročilejších formách hospodárskej integrácie. Výsledkom by bol jednotný kontinentálny trh s kapacitou v hodnote biliónov eur.“

V tom čase dosiahlo Rusko a EÚ, dohodu o odstránení ciel na suroviny, ako napríklad drevo.

 

Zdroj: pravda.sk

 

2012

Vstup Ruska do WTO – World Trade Organization

 

2013

Príprava obchodnej dohody na vytvorenie Euroázijskej ekonomickej únie.

November – vypuknutie protištátnych protestov a občianskych nepokojov na Ukrajine, ktoré vyvrcholili vo Februári 2014.

 

2014

29.mája 2014 sa v Astane podpísala zmluva o vzniku Euroázijskej ekonomickej únie, EEU alebo EAEU, ktorá združuje štáty : Bielorusko, Rusko, Kazachstan a Arménsko . A od roku 2015 aj Kirgizsko. Platnosť zmluva nadobudla 1.1.2015. V tomto ekonomickom priestore je 170 miliónov ľudí a HDP týchto krajín presahuje 4 bilióny dolárov.

 

Členstvo v únii bolo ponúknuté aj Ukrajine, ktorá bola braná ako strategický partner. Ale vo Februári 2014, bol zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovič, ktorý myšlienku spoločného hospodárskeho priestoru s Ruskom presadzoval. Nové vedenie túto zmluvu nepodpísalo. Naopak, uzavrelo asociačnú zmluvu s Európskou úniou a vyjadrilo záujem o vstup do EÚ a NATO. Čo malo za následok prudké ochladenie vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom.

 

2015

Na svetovom ekonomickom fóre v Davose, sa Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila, že Nemecko je pripravené otvoriť rozhovory o možnostiach spolupráce s Ruskom.

Minister hospodárstva a vicekancelár Sigmar Gabriel dodal, že členovia EÚ by už mali začať diskutovať o tom, čo by mohli ponúknuť Rusku v prípade mieru.

„Ďalším krokom je zóna voľného obchodu“, dodal Sigmar Gabriel „Musíme Rusku ponúknuť cestu von“.

Podmienkou pre začatie týchto rokovaní má byť dodržanie Minských dohôd zo strany Ruska.

Merkelová zároveň odsúdila ruskú anexiu Krymu a prehlásila ekonomické sankcie za nevyhnutné.

 

Všeobecne sa tvrdí, že takáto spolupráca EÚ a EAEU by bola výhodnejšia pre Európsku úniu. Zabezpečila by si prístup ku strategickým surovinám a otvoril by sa 170 miliónový trh, kde má EÚ navrch hlavne v priemyselnej výrobe. Dnes sa už hlavný vývozný artikel Ruska, ropa a zemný plyn obchoduje bez ciel. Rusko je po USA, Číne a Švajčiarsku 4 najväčší obchodný partner EÚ.  Ďalším faktorom a dosť závažným by bolo, zmiernenie napätia kvôli hroziacemu vojenskému konfliktu s Ruskom.

Čoraz viac štátov vystupuje proti spoločnému projektu Nemecka a Ruska s názvom Nord Stream 2. Ide o výstavbu plynovodu na dne Baltského mora, ktorý bude smerovať z Ruska priamo do Nemecka., čím obíde Ukrajinu. Nemecko tento projekt presadzuje na pôde EÚ. Veľká časť európskeho plynu z Ruska prechádza cez Ukrajinu, čo je pre Ukrajinu príjem 2,8 miliardy dolárov ročne. Po zrealizovaní tohto projektu stratí aj Slovensko ako ďalšia tranzitná krajina.

USA ostro  kritizujú projekt Nord Stream 2 a sú prichystané v prípade potreby uvaliť sankcie.

 

Rusko sa na pozvanie Sýrskeho prezidenta Baššár al-Asada, vojensky zapája do ukončenia občianskeho konfliktu a potlačenia teroristickej organizácie ISIL v Sýrii.

 

 

2016

Nárast exportu z EÚ do Ruska aj napriek ekonomickým sankciám

 

Zdroj : eurostat

 

Jún 2016

v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko, na zjazde Kresťanskodemokratickej únie (CDU) sa Mekrelová vyjadrila
„Dúfam, že Rusko bude čoraz viac rozvíjať vzťahy s európskym hospodárskym priestorom, čo nakoniec vyústi do spoločného hospodárskeho priestoru od Lisabonu po Vladivostok“.

 

2017

Posilnenie spolupráce Ruska a Číny, kde pri vzájomnom obchodovaní vylúčili dolár. Rusko sa nedávno stalo najväčším dodávateľom ropy pre Čínu. Obchodovanie medzi týmito krajinami bude prebiehať v jüanoch a rubľoch. Zároveň sa posilní spolupráca na projekte novej hodvábnej cesty „ jeden pás, jedna cesta“ , ktorý má spojiť dodávky tovarov z Číny do EÚ prevažne železničnou dopravou. Čína sa chystá do tohto projektu investovať 900 miliárd dolárov.

 

Ekonomický nemecký inštitút Ifo, zverejnil štúdiu o prospešnosti obchodnej dohody medzi EU a Euroázijskou ekonomickou úniou. Pre samotné Nemecko by to znamenalo nárast exportu o 31 mld. eur a Ruský export do EÚ by vzrástol zhruba o 71 mld, eur.

 

31.mája 2017 sa konala Konferencia o rozvíjanie spolupráce „od Lisabonu po Vladivostok“ venovaná vzťahom medzi Európskou úniou a Eurázijskou hospodárskou úniou.Na tejto konferencii sa hovorilo aj o harmonizácii noriem výrobkov štátov EAEU s normami EÚ, z ktorých sa už väčšina realizuje.

 

Poľsko sa kvôli diverzifikácii dodávok zdrojov rozhodne dovážať skvapalnený plyn z USA.

 

2018

 Prezident Trump a Predseda Európskej komisie Junkers sa dohodli na posilnení spolupráce pri dovoze skvapalneného plynu z USA.

EÚ spolufinancovala, alebo sa zaviazala spolufinancovať projekty infraštruktúry pre LNG v hodnote viac ako 638 miliónov EUR

 

2019

 1.januára vstupuje do platnosti obchodná dohoda medzi EÚ a Japonskom, čím sa vytvoril najväčší voľný trh na svete.

Vývoz EÚ do Japonska predstavuje  ročný objem viac ako 58 miliárd v tovare a 28 miliárd v službách. Touto dohodou sa odstráni 90% ciel na 90% vyvážaných tovarov

 

Poľsko ohlásilo víziu projektu plynovodu z Nórska.

 

Marec 2019

Kancelárka Angela Merkelová (CDU) odmietla hrozby amerického veľvyslanca Richarda Grenella, ktorý oznámil, že USA obmedzia, alebo dokonca ukončia spoluprácu s nemeckou tajnou službou, ak Nemecko bude pokračovať v rokovaniach s čínskou firmou Huawei pri zavádzaní 5G sieti v Nemecku. ˇ

Bývalý spolkový kancelár Gerhard Schröder povedal, že ak by bol v súčasnosti kancelár, argumentoval by tým, že „Európa dosahuje relatívnu nezávislosť od zahraničnej a hospodárskej politiky USA“.  „Máme aj iné záujmy týkajúce sa Ruska,“ „Rusko je pre Nemecko strategický partner a nemôžeme sa pripojiť k ruskému napádaniu, ako to od nás Američania očakávajú.“

Gerhard Schröder je predsedom dozornej rady Nord Streamu, ktorý je prevádzkovateľom plynovodu z Nemecka do Ruska.

Takže ak je projekt „z Lisabonu do Vladivostoku“ pre niekoho mŕtvy, tak určite nie pre Nemecko.

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 177477x
Priemerná čítanosť článkov: 4034x

Autor blogu