Založ si blog

USA žiadajú zaplatiť 150% výdavkov za ich základne verzus 105 miliónov USD „zadarmo“

Slovenským mainstreamom nejako neprebehla správa o tom, že americká administratíva pracuje na návrhu požiadaviek, aby krajiny, ktoré hostia amerických vojakov, platili výdaje za údržbu týchto základní vo výške 150%! Tento návrh má pracovný názov „cost plus 50“ –  „výdavky plus 50“. S touto informáciou prišli všetky väčšie zahraničné média, ako „sí-en-en, blumbeg a pod.“ Týka sa to prevažne krajín ako Nemecko, Južná Kórea, Japonsko a ostatných krajín, ktoré majú na svojom území americké jednotky. V Kosove môžu kôli základni Bondsteel rovno vypnúť svetlá a pochovať štátnu kasu. Napríklad Nemecko do dnešného dňa vyplatilo 28% z 1 miliardy, čo je ročná suma za údržbu vojenských základní. Takže pokiaľ Nemecko dnes platí 1 miliardu ročne, jeho výdavky by po uvedení týchto požiadaviek raketovo narástli.

Túto informáciu dávam do kontextu s tým, že dnes zažívame slovné prestrelky našich „hláv pomazaných“ o tom či mali prijať 105 miliónov USD od USA na rekonštrukciu letísk, alebo nemali. Žasnem nad vyjadreniami všetkých „tieňových ministrov obrany“, že „ako sme si mohli dovoliť neprijať 105 miliónov zadarmo!“

Tak sa skúsme na chvíľu zamyslieť a predstaviť si, že na Ministerstve obrany nesedia len „diletanti a čorkári“, ale odborníci, ktorí pracujú s úplne inými informáciami ako je info o „výdavky plus 50“ a že ministerstvo obrany disponuje informáciami Vojenského spravodajstva, ktoré vyhodnocujú vyškolení analytici. Citujem stanovisko MO SR k tejto veci : „Rezort obrany považuje za ohrozenie, respektíve obmedzenie suverenity Slovenskej republiky akékoľvek vytvorenie právnych podmienok na pôsobenie cudzích ozbrojených síl na území Slovenska na neurčitý čas, s možnosťou vypovedania zmluvy najskôr po uplynutí doby desať rokov od nadobudnutia jej platnosti, s ročnou výpovednou dobou,“ ozrejmila Capáková.

Ak odmietnutie týchto peňazí nebolo len precitnutie predsedu SNS pána Danka, že si zrazu spomenul, čo znamená slovo „národná“ v názve svojej strany, tak si kladiem niekoľko otázok prečo ?

Prečo sme neprijali ponúknuté peniaze? Naozaj to MO SR vyhodnotilo ako zásah do suverenity štátu? Lebo „výdavky plus 50“?

Prečo ich USA ponúka až po 3 rokoch, keď bol tento program zavedený ešte v roku 2016 počas éry prezidenta Obamu? Na čo čakali do roku 2019?

Nepoznám časové súvislosti, ale zdá sa mi prinajmenšom zvláštne, že túto „pomoc“ poskytli len pár týždňov po tom čo v Januári, Francúzsko a Nemecko podpísali zmluvu o spolupráci, ktorá nadväzuje na Elyzejskú zmluvu a hovorí aj o posilnení spolupráce v oblasti obrany a bezpečnostnej politiky a o zladení pravidiel pre vývoz vojenského materiálu. Mimo to, bude Francúzsko a Nemecko spolupracovať na vývoji európskeho bojového lietadla budúcnosti. Po slovensky – hovoria asi toto : budeme samostatní a budeme vyrábať, nakupovať a predávať našu vojenskú techniku.

Ak by som točil miliardy na predaji americkej vojenskej techniky, tak by sa mi takáto informácia vôbec nepáčila. A urobil by som všetko preto, aby som si ostatné krajiny „zaviazal“. Kľudne by som investoval jednu miliardu do lojálnosti týchto krajín, aby v prípade hlasovania o vzniku európskej armády nehlasovali za.

Keď berieme do úvahy všetky krajiny, prevažne bývalého východného bloku, ktorým to bolo ponúknuté, tak sa bavíme približne o tej 1 miliarde USD.

Takže kto a prečo vám dá 105 mega len tak ?

Takže, kto dá 1 miliardu, len preto, že má rád bryndzové halušky, maďarský guláš alebo poľský žurek?

Určite nie taký tvrdý vyjednávač akým je USA. Keď dokázali napríklad vyjednať predaj 14 kusov stíhačiek F16, ktoré sú podstatne drahšie ako švédske stíhačky Gripen. A to ani nechcem vedieť aké vyjednávacie taktiky boli použité.

Takže preto si myslím, že 105 miliónov USD nie je „zadarmo“.

 

Tak sa trochu ukľudnime – dnes o trestoch za korupciu

31.01.2024

Zamyslel som sa nad vyjadrením predsedníčky poslaneckého klubu KDH pani Holečkovej, že vo Fínsku mali za päť rokov jeden trestný čin korupcie, zatiaľ čo na Slovensku ich bolo 150. Ako ďalej pokračovala: „naozaj mi chcete páni povedať, že keď tu niekto na Slovensku zoberie úplatok 150 tisíc eur, dneska by dostal 10-15 rokov, potom keď prejde táto hanebná novela, tak čo [...]

Vďaka Igor, vďaka!

26.05.2020

Ďakujem pán premiér, že ste vyhral voľby a zostavil túto vládu. Len vďaka tomu, čo tu zažívame posledné týždne, som si spomenul na starý rockový vypalovák, ktorý sa hrával v našich kluboch. VĎAKA IGOR, VĎAKA !!! :

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 177812x
Priemerná čítanosť článkov: 4041x

Autor blogu